www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 21.04.2009.

Jавнa расправa о нацрту Стратегије примарне здравствене заштите у Србији

Постављена је радна верзија нацрта Стратегије примарне здравствене заштите 922 KB
 
Можете остављати коментаре и предлоге у оквиру ове вести за измену нацрта стратегије.
 
Др Дубравка Рацић - Шарановић, самостални саветник у Министарству здравља, отвориће у четвртак, 9. априла 2009. године у 11 часова јавну расправу о нацрту Стратегије примарне здравствене заштите у Србији, у плавој сали Скупштине града Новог Сада.

На јавној расправи ће говорити др Атила Ченгери, покрајински секретар за здравство, проф. др Александра Новаков - Микић, члан Градског већа за здравство Града Новог Сада, др Живота Лазаревић, директор Дома здравља Нови Сад и Орвил Адамс, директор пројекта "Политика примарне здравствене заштите на Балкану".

Расправа се организује у оквиру заједничког пројекта Министарства здравља и Канадске агенције за међународни развој (ЦИДА) „Политика примарне здравствене заштите на Балкану“, са циљем да се види шта нова стратегија доноси грађанима и запосленима у здравственим установама у оквиру примарне здравствене заштите.

На јавној расправи ће бити присутни различити актери укључујући представнике домова здравља укључених у пројекат, завода за јавно здравље, комора здравствених радника, локалних самоуправа као и различитих удружења корисника здравствених услуга из региона.
25.03.2009.


Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, отворио је јавну расправу о нацрту Стратегије примарне здравствене заштите у Србији у Дому здравља "Стари град".
 
Министар здравља изјавио је да је здравствени систем Србије у 2009. стартовао са "луксузне позиције" и упозорио да су се негативни ефекти светске еконосмке кризе одразили управо на здравствене системе неразвијених и средње развијених земаља.

"Мислим да ове године стартујемо са позиције која је приличан луксуз, али је најважније да су враћени сви дугови и да је последњих година створен један одржив здравствени систем, који се унапређује", рекао је министар здравља истакавши да су основни принципи тог докуманта да грађанин буде у центру здравственог система, обезбеђивање континуитета здравствене заштите, правичност, приступачност, ефикасност као и квалитет у раду.

"Ова стратегија ствара услове за унапређење доступности и квалитета услуга примарне здравствене заштите у целој земљи, унапређење здравственог стања грађана и сарадњу запослених унутар система", навео је министар здравља и подсетио на податак да 60 одсто породиља у Србији не добија довољно информација о порођају на нивоу примарне здравствене заштите и позвао представнике Дома здравља „Стари град“ на бољу комуникацију, отвореност и формирање школе родитељства.

Др Драгана Јовановић, градска секретарка за здравство најавила је да ће у Дому здравља „Стари град“ ускоро бити отворен едукативни центар за гинекологију, који ће се, између осталог, бавити раним откривањем рака грлића материце и додала да су у Градском заводу за хитну медицинску помоћ организовани једнонедељни курсеви за лекаре тих служби у циљу што бољег реаговања у ургентним ситуацијама.

Јавна расправа о нацрту стратегије организована је у оквиру заједничког пројекта Министарства здравља и Канадске агенције за међународни развој (ЦИДА) "Политика примарне здравствене заштите на Балкану.

Орвил Адамс, директор пројекта „Политика примарне здравствене заштите на Балкану“ истакао је да је најважније идентификовати шта унутар система функционише добро, а шта не, и истакао да је процес током којег се формира одређена политика здравствене заштите подједнако важан као и само одржавање.

Др Љубиша Перишић, директор Дома здравља „Стари град“ навео је да је у тој установи скоро комплетно реконструисана инфраструктура, као и да је однос са пацијентима крајње отворен.

Данашњој расправи присуствовали су представници локалне самоуправе, домова здравља из неколико градова, представници градских здравствених установа, комора здравствених радника и удружења корисника здравствених услуга.

23.03.2009.


Др Жељко Милошевић, државни секретар Министарства здравља отвориo је јуче у јавну расправу о нацрту Стратегије примарне здравствене заштите у Србији у Дому здравља Крагујевaц.

На јавној расправи присутнима су се обратити и др Александар Живановић, члан Градског већа за здравство Града Крагујевца и др Радмила Обрадовић, директорка Дома здравља Крагујевац.

На јавној расправи присуствовали су  представници домова здравља укључених у пројекат, завода за јавно здравље, комора здравствених радника, локалних самоуправа као и различитих удружења корисника здравствених услуга из региона.    

Расправа се организовала у оквиру заједничког пројекта Министарства здравља и Канадске агенције за међународни развој (ЦИДА) „Политика примарне здравствене заштите на Балкану“, са циљем да се види шта нова стратегија доноси грађанима и запосленима у здравственим установама у оквиру примарне здравствене заштите.
Покажи послате коментаре (11)
Dr Feniks 2.6.2009. - 21:6
Koji su članovi radne grupe koji učestvuju u formiranju Strategije ,na čiji predlog su izabrani,da li rade u domovima zdravlja,da li su članovi tima primarne zdravstvene zaštite Lekarske komore Srbije,Sindikata lekaar i farmaceuta Srbije ili su specijalisti socijalne medicine koji rade u Zavodima za javno zdravlje ili Ministarstvu zdralja ili inspekcijskim službama čija je jedina vrlina što nikada nisu pregledaki pacijanta?
Administrator 18.5.2009. - 11:17
Na vrhu stranice imate link ka postavljenom nacrtu strategije. Ako imate problem da skinete, posaljite mi vas mail, pa cu vam proslediti tekst nacrta strategije.
Dr.Milan M. 18.5.2009. - 10:27
Na pocetku ove strane pise da se moze procitati "Strategija .." ali ona se ne moze skinuti niti videti!! Sta se dogadja? Neki kvar,(kod vas,ili kod mene)? Nestrpljiv sam da pročitam!! Pozdrav, Dr.MIlan
Milica 9.5.2009. - 11:57
Pozdravio Vas Hipokrat.
Administrator 8.5.2009. - 7:14
Postovana dr Cecilija, kao sto mozete videti tekst nacrta strategije se nalazi na vrhu ove vesti. Ovde mozete davati komentare i predloge za promenu nacrta strategije.
dr Cecilija 8.5.2009. - 0:35
Gde se moze videti ili pročitati nacrt strategije primarne zdravstvene zaštite?.Kakav kvalitativni skok u pružanju zdravstvene usluge možemo očekivati,ako znamo da prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti iz dec.2005.sve usluge u zdravtvu počivaju na preambuli zakona-pružanje minimalne,efekasne zdravstvene zaštite.Da li preventiva znači da naucimo ljude da setaju pola sata peške,piju mleko sa niskim sadržajem masti..kao na zapadu.Kada upitate nekog na zapadu,kako je u njgovoj zemlji,odgovor je iznenadejujući-Nezadovoljan sam zdravstvenim sistemom. Da li ova javna rasprava o nacrtu strategije treba prvo glatko da prodje,pa da se mi zaposleni u DZ, kasnije pitamo šta nas ovo snadje?
Mr.sc ph spec Vukica Kocić-Pešić 30.4.2009. - 13:39
Postavljam otvoreno pitanje da li je farmaceut kao zdravstveni profesionalac deo zdravstvenog sistema Srbije? Farmaceutska komora Srbije osnovana je još 1997, po tada važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a zatim, nastavila svoje aktivnosti po Zakonu o komorama zdravstvenih radnika iz 2005.godine. Državne apoteke su članovi Komore zdravstvenih ustanova Srbije,a Zakonom o zdravstvenoj zaštiti definisana je apoteka kao primarni nivo zdravstvene zaštite stanovništva sa jasnim opisom farmaceutske delatnosti i uloge farmaceuta u prevenciji bolesti i promociji zdravlja. Svetska zdravstvena organizacija je preko FIP-a( Svetska farmaceutska federacija) definisala ulogu i mesto farmaceuta u zdravstvenom sistemu EU i sveta.Gospodin Kamal Midha, predsednik FIP-a uputio je pismo ministru Dr.Tomici Milosavljeviću u kome se apeluje na sve zemlje sveta da se farmaceuti uključe u različite oblasti zdravstvenog sistema shodno svom profesionalnom obrazovanju(prevencija HNB, racionalna farmakoterapija,farmakoekonomija). Koliko još vremena treba da prođe da Ministarstvo zdravlja uključi farmaceute i farmaceutske tehničare Srbije u strategije Prvencije, unapređenja kvaliteta itd. Da li je moguće da u vremenu vrlo ograničenih resursa farmaceut se doživljava kao zdravstveni profesionalac koji je jedino odgovoran za snabdevanje i izdavanje lekova. Da li prelaskom osnivačkih prava nad apotekama na lokalni nivo farmaceute treba izuzeti iz strategija prevencije bolesti i unapređenja kvaliteta usluge i bezbednosti pacijenata ? Postoje evidentna istraživanja apotekarske prakse urađena u Srbij u javnim apotekama koja mogu da posluže kao osnova za pilot projekte i uključivanje farmaceuta i farmaceutskih tehničara u prevencijiu čime bi se uštedela značajna finansijska sredstva. Unapređenje kvaliteta života građana Srbije i dostupnost prevencije u javnim apotekama dalo bi značajan doprinos implementaciji Strategije za prevenciju HNB. Moj komentar pre svega ima za cilj da podstakne donosioce odluka u Ministarstvu zdravlja da razmisle i uključe farmaceute što pre u aktivnosti prevencije bolesti i promocije zdravlja.
drSlavica 28.4.2009. - 18:13
Kolika je opravdanost da se u malim gradovima ,gde su se zdravstvene ustanove razvijale kao jedinstvene ,dele na Dom zdravlja i Bolnice,gde ce se krajnjim korisnicima,pacijentima,onemoguciti dosadasnja mogucnost ostvarivanja svojih prava,te ce morati u susedne gradove po isto!Konkretno -Mikrobioloske laboratorije koje su do sada poslovale u sklopu Doma zdravlja pripadaju Bolnici I na taj nacin gube pravo da pruzaju usluge pacijentima iz primarne zdrav.zastite,koji ce morati po isto u Zavode za javno zdravlje,iako postoji kadar,oprema i adekvatan prostor u vec razvijenim laboratorijama!Ovo je slucaj u Moravickom okrugu,gde je Mikr.lab u Gornjem Milanovcu osnovana jos pre 35 godina!
dr Sonja 22.4.2009. - 12:6
javne rasprave nisu dobro organizovane koliko sam cula. Trebalo je pozvati zvanicno veci broj DZ, a ne ko koga zna.
Dr 22.4.2009. - 11:22
Nejasno je zasto informacioni sistem nije kompletno ``zaziveo``, zasto nema jedinstvenog softvera (mnogo je skuplje trnutno stanje gde svaka ustanova pravi sopstveni softver) i zasto nisu svi korisnici vec umrezeni ,ili bar da se precizira datum do kada se to mora sprovesti.
dr Tot Barna Elvira 22.4.2009. - 7:12
Zašto nisu pozvani svi direktori domova zdravlja - predstavnici primarne zdravstvene zaštite na javnu raspravu?
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана