www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 17.10.2011.

VII Национална конференција о сталном унапређењу квалитета здравствене заштите

У организацији Министарства здравља Републике Србије, данас је у Београду одржана VII Национална конференција о сталном унапређењу квалитета здравствене заштите - Увођење културе безбедности пацијената у систем здравствене заштите Републике Србије. На конференцији су представљене три целине непосредно повезане са сталним унапређењем квалитета здравствене заштите:

• Безбедност пацијената,
• Учесталост болничких инфекција,
• Резултати евалуације квалитета рада здравствених установа на основу показатеља квалитета који су рутински праћени у 2010. години.

Присутним представницимa свих здравствених установа и институција, обратили су се министар здравља, проф. др Зоран Станковић, председник Републичке стручне комисије за надзор над болничким инфекцијама, проф. др Љиљана Марковић Денић, председник Републичке стручне комисије за унапређење квалитета здравствене заштите и безбедност пацијената, др. сци. мед. Весна Кораћ, директор Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, др Снежана Манић, представници Агенције за лекове и медицинска средства Србије, Института за јавно здравље Србије, Медицинског, Стоматолошког, Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, представници здравствених установа.

Стално унапређење квалитета и безбедност пацијената представљају саставне дeлове свакодневних активности здравствених радника и свих других запослених у здравственом систему, а крајњи циљ је достизање вишег нивоа ефикасности и успешности у раду, као и веће задовољство корисника и давалаца здравствених услуга. У систему здравствене заштите у Србији већ седам година се спроводе интензивне активности на увођењу културе сталног унапређења квалитета здравствене заштите. Током ове године реализовано је низ активности које се односе на:

• Праћење показатеља рада на нивоу установа и свих служби у здравственим установама,
• Национални aкредитациони програм за здравствене установе,
• Национална испитивања задовољства корисника радом здравствене службе, професионалног задовољства запослених у здравственом систему,
• Праћење рада комисија за квалитет,
• Праћење континуираног усавршавања здравствених радника као предуслова за унапређење квалитета,
• Ревизију постојећих и израду нових водича добре клиничке праксе,
• Развој и имплементацију клиничких путева,
• Праћење болничких инфекција,
•Екстензивне едукације у области унапређења квалитета здравствене заштите.

На конференцији су саопштени и резултати евалуације квалитета рада здравствених установа за 2010. годину, на основу показатеља квалитета који се рутински прате и анализирају, као и ранг листа здравствених установа према постигнутим резултатима у сталном унапређењу квалитета.

Здравствене установе оцењене највишом оценом, са три звездице, у категорији општих болница на територији до 100 000 становника су ОБ Јагодина, ОБ Параћин и ОБ Ћуприја. Најбоље рангиране апотеке су у Пожаревцу, Вршцу, Суботици, Нишу, Зајечару, Сремској Митровици, Смедереву, Крушевцу, Врбасу и Јагодини.

Здравствене установе оцењене са две звездице, у категорији општих болница на територији преко 100.000 становника су ОБ Лесковац, ОБ Суботица и ОБ Крушевац. У категорији домова здравља на територији са 50.000 становника и мање, најбољи по броју бодова су ДЗ Инђија, ДЗ Соко Бања, ДЗ Александровац, док су ДЗ Сремска Митровица, ДЗ Нови Београд, ДЗ Јагодина, ДЗ Пирот и ДЗ Шабац најбоље рангирани у категорији домова здравља на територији преко 50.000 становника.

Још једна од важних области сталног унапређења квалитета је превенција и сузбијање  болничких инфекција. Министарство здравља Републике Србије, у сарадњи са Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијама, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, мрежом института и завода за јавно здравље, у новембру 2010. године спровело је III Националну студија преваленције болничких инфекција у 60 болница у Србији. У студију је било укључено 13.392 пацијената. Резултати ове студије омогућиће унапређење Националног система надзора над болничким инфекцијама, као и дефинисање даљих приоритета у циљу превенције и сузбијања болничких инфекција.

Организација VII Националне конференције о сталном унапређењу квалитета здравствене заштите подржана је, као и бројне активности из ове обасти, у оквиру пројеката Министарства здравља „Развој здравства Србије – додатно финансирање“ и Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ - DILS који се финансирају из кредита Светске банке.

Покажи послате коментаре (6)
Svetlana Bogdanović 5.4.2012. - 8:3
Upravo sada listam komentare na ovu temu za 2011.godinu, i moj komentar je sledeći. Praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama to je naziv iz 2004.godine. Zašto ovo pominjem,pa zato što moj tadašnji direktor Doma zdravlja nije prepoznao važnost ovog tada nezvaničnog dokumenta, a ja neznam ni sama na koji način sam uspela da sve to sprovedem i prosledim Zavodu za javno zdravlje ispostava Leskovac i naravno dok je još bilo nezvanično odnosno dok nismo imali zakonsku obavezu da radimo zadovoljstvo korisnika u zdravstvu ja sam to radila bez podrške rukovotstva, pa možete misliti koliko je teško sve to sprovesti a da vas ostali prave da ste malo b...... što to radite. I neću da dužim priču ali sam veoma ponosna na sebe pogotovo kada smo krenuli sa akreditacijom. I da naglasim u periodu od 2004.godine do 2007.godine morala sam da uzimam slobodne dane od godišnjeg odmora i sama uplaćujem kotizaciju kako bi odlazila na razne seminare i edukacije a da za to nezna moj tadašnji direktor jer mi nije dozvolio nigde da odem smatrajući da je to nepotrebno. Bili su to teški trenuci mog rada u zdravstvu. No sve to nije bitno najbitnije je ispratiti stručno metodološka uputstva od strane Batuta a naročito nove pokatzatelje za praćenje kvaliteta rada u zdravstvu.
dr Valerija Rajković 22.10.2011. - 22:8
U čemu je problem? Pokazatelji kvaliteta rada i kapitaciona formula K12 trebalo bi ,bar približno, da se slažu.Kada bi se sada primenila postojeća formula u polovini nagrađenih Domova zdravlja zaposleni u Opštpj medicini bi dobili umanjene plate.Najdrastičniji primeri su Sokobanja koja je na 138.mestu od 152 Domova zdravlja,Jagodina na 118.mestu i Šabac na 116.mestu.Ili Vam ne valja ocenjivanje kvaliteta ili kapitaciona formula.Jedino je Inđija na podnošljivom 6.mestu.Da li to znači da će najkvalitetniji primati najniže zarade?
Ina 19.10.2011. - 20:39
Pravi rezultatai su daleko gori od prikazanih zato sto oni koji bih hteli time da se bave time na pravi nacin NE MOGU da dodju na red od NEPISMENOG KADRA.
vesna 19.10.2011. - 1:13
To što vi radite,kao kvalitet, praćenje pokazatelja kvaliteta, to je more besmislica, a kao rang liste i vaše rutinsko praćenje i analiza je pokazatelj vaše površnosti. Poznata činjenica je da rang liste nemaju veze sa kvalitetom.
Dr.Bejta 18.10.2011. - 22:44
Slazem se sa Urosom,objavite rang listu celu,ovako dato samo prva tri.
Uroš 18.10.2011. - 10:43
Bilo bi korisno da objavite rang listu u PDF formatu, kako bi mogli da uporedimo rezultate ustanova.
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана