www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 25.10.2012.

Министарка на симпозијуму "Спектар анксиозних поремећаја изазов савременог доба"

Министарка здравља, проф. др Славица Ђукић Дејановић, поздравила је данас учеснике едукативног симпозијума на тему "Спектар анксиозних поремећаја изазов савременог доба" у Југословенском драмском позоришту.

Министарка је истакла да ће до 2020. године депресија у свету, али и у Србији, бити по учесталости друга болест која изазива онеспособљеност за рад, и додала

да постојећи број психијатара није довољан.

"У Србији тренутно има 900 психијатара, али се мора радити на подмлађивању кадра. У наредном периоду акценат Министарства здравља биће на превенцији менталног здравља савременим дијагностичким и терапијским процедурама", навела је проф. др Ђукић Дејановић.

Директорка клинике за психијатрију КЦС, др Нађа Марић Бојовић истакла је да према истраживањима која су спроведена у 27 европских земаља, око 27 посто одраслих је имало неки психијатријски поремећај током живота или поремећај који са собом носи лакше сметње, који је пролазан и излечив.

"Добијен је податак да су најчешћи поремећаји били анксиозност, несаница, депресија, психосоматски поремећаји, злоупотреба алкохола и дрога, али и поремећај пажње код деце и деменција код одраслих", истакла је др Марић Бојовић.

Симпозијум се организује у сарадњи са Друштвом за биолошку психијатрију и Удружењем психијатара Србије.

Извор: Танјуг
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана