www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 19.12.2014.

Вакцинација деце – најефикаснија мера примарне превенције

Имунизација деце у Србији сусреће се са бројним препрекама, и да би се обухват вакцинације одржао на потребном, високом нивоу, држава, стручна јавност, медији и родитељи морају уложити заједничке напоре, речено је на јуче одржаном округлом столу "Вакцинација деце у Србији". Скуп су организовали Институт за јавно здравље Србије "Др МиланЈовановић Батут" и Удружење "Родитељ", како би у јавности покренули дискусију о проблемима везаним за вакцинацију деце у Србији.

"Имунизација је и даље најефективнија и најефикаснија мера примарне превенције којом се на најбржи и најјефтинији начин контролишу многе заразне болести и зато она представља приоритет у здравственој заштити" рекао је државни секретар министарства здравља доц. др Ференц Вицко, отварајући скуп. Прим. др сц. мед. Драган Илић, директор Института за јавно здравље Србије, нагласио је да за колективни имунитет обухват треба да буде најмање 95 одсто и да се Србија последњих година сусреће са проблемима када је набавка вакцина и одржавање континуитета имунизације у питању, а све чешће се у јавности појављују и гласови против вакцинације, упркос јасно израженом стручном ставу о потреби и користи од имунизације.

Др Горанка Лончаревић, шеф Одељења за надзор над вакцинама превентабилним болестима и имунизацију Института је истакла да је имунизација најбезбеднија медицинска интервенција која је након хигијенски и микробиолошки исправне воде за пиће највише допринела човечанству и да је далеко безбедније примити вакцину него ризиковати могућност настанка инфекције, компликација, хоспитализације и неретко смртних исхода.

Предности имунизације се не виде, јер су болести против којих се вакцинишемо или искорењене или се веома ретко јављају, па људи стичу утисак да нису опасне, нагласили су стручњаци. Са променом времена у којем живимо и појавом интернета и друштвених мрежа, тај простор за комуникацију је заузет полуинформацијама или неистинама, док се званични стручни ставови надлежних институција не перципирају, нагласио је прим др Предраг Кон, начелник Јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље.

Др Зоран Симоновић  из националног Института Словеније,  пренео је искуства у  односу на спровођење обавезне и препоручене имунизације у тој земљи, нагласивши и покретање националне кампање подизања свести и изградње позитивних ставова о значају имунизације, имајући у виду пад обухвата  у обавезном програму, али и недовољан у препорученом програму.

У процесу имунизације педијатри су у најближем контакту са родитељима, па систем треба организовати тако да лекари имају довољно времена да родитеље, које је лако уплашити, детаљно упознају са вакцинацијом. Потребно је да родитељи чују аргументован став од ауторитета којем верују а то је изабрани лекар, додала је Драгана Соћанин, председница Удружења „Родитељ”.

Стручњаци су разговарали и о потреби континуиране  комуникације и координације свих носилаца имунизације, начинима побољшања обавештености родитеља и медија, као и о предлогу Закона о заштити становништва од заразних болести и пратећем Правилнику о имунизацији, који ће, када буде усвојен, омогућити да се отворена питања у вези са вакцинацијом деце у Србији адекватно решавају.
Покажи послате коментаре (1)
Ana 29.12.2014. - 13:39
Mi roditelji hocemo da se udružimo protiv vakcinacije, hajde raspitajte se o sastavu i posledicama vakcina....
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана