www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 04.05.2015.

Светски дан хигијене руку 2015.год.

Обележавање 5. Маја, Светског дана хигијене руку, ове године се обавља под мотом "Јачање здравственог система - хигијена руку су ваша улазна врата". Иначе, 2015. Године се обележава десет година од оснивања Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствне организације (СЗО). Тим поводом СЗО је дефинисала 10 разлога због којих свака здравствена установа треба да буде део програма "Чиста нега је сигурна нега".

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом "Чисте руке - безбедне руке", Србија је 2008. године постала члан Алијансе за безбедност пацијената СЗО.

И овог 5. маја се бар 5 минута говори о 5 момената за хигијену руку у здравственим устновама у свету.

До 13. априла се појединачно пријавило кампањи СЗО "Сачувајте животе - оперите своје руке", 17.522 здравствене установе из целог света, 50 из Србије, највише у региону, што са поносом истичемо.

10 разлога зашто треба да будете члан програма Светске здравствене организације "Чиста нега - безбедна нега":
  1. Хигијена руку у правом тренутку спашава животе.
  2. Хигијена руку у здравственим установама је спасила милионе живота у последњих неколико година.
  3. Хигијена руку је један од најзначајнијих показатељa квалитета здравствене заштите.
  4. Здравствени проблеми међу којима су и болничке инфекције, иако често непрепознате, дешавају се и представљају друштвене и политичке изазове којима се, желели ми то, или не, морамо бавити.
  5. Ширење инфекција на пацијенте и здравствене раднике се може спречити захваљујући доброј хигијени руку, са врло мало новца.
  6. Познато је да су здравственим установама доступна јефтина средства која могу спасити животе! Средства за хигијену руку на бази алкохола могу спречити ширење болничких инфекција и велики број смртних исхода сваке године.
  7. Значај хигијене руку је препознат и у медијима, односно препозната је улога хигијене руку као важна мера у превенцији болничких инфекција или сузбијању епидемија тешких болести као што је на пример ебола.
  8. Примена 5 специфичних момената за хигијену руку у радном процесу здравствених радника и сарадника, олакшава да се уради права ствар сваког минута, сваког сата, сваког дана.
  9. Превенција и сузбијање болничких инфекција је основа за јачање здрaвствене заштите.  Хигијена руку представља базични поступак код свих интервенција, било да се пласирају инвазивна помагала, или да се врши превенција инфекција хируршких рана или да се дају ињекције.
  10. Проширимо и ми навику хигијене руку међу нама, здравственим рaдницима, спровођењем кампање „САЧУВАЈТЕ ЖИВОТЕ: Oперите своје руке“ и тиме ћемо допринети у глобалноj кампањи која прoмовише значај хигијене руку у здравственој заштити.  Кампања „САЧУВАЈТЕ ЖИВОТЕ: Оперити своје руке“ је већ постала успешна глобална кампања која промовише значај хигијене руку у здравстевеној заштити.

Адаптирано према тексту Светске здравствене организације: SAVE LIVES: Clean Your Hands - WHO's global annual call to action for health workers (http://www.who.int/gpsc/5may/en)

Прилог:
Покажи послате коментаре (1)
Dragutin 5.5.2015. - 8:26
Lepo. Da li znate da u Domu zdravlja u Nišu u WC-ima za pacijente nema sapuna ni toalet papira, a često ni svetla?
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана