Поводом медијских спекулација као и одређених нејасноћа које су се појавиле у јавности, у вези са обезбеђивањем новца за лечење малог Гаврила, овим путем желим да јавности укажем на следеће чињенице:

На иницијативу председника Вучића, држава је определила недостајућа средства за лечење малог Гаврила, дечака који је, заиста, ујединио целу земљу.

Како је тада и речено, новац је одмах обезбеђен, и још од тада стоји и чека.


Али да будемо јасни, као у свакој правној држави, тако и у Републици Србији, новац из буџета не може да се пребацује без јасне, законом регулисане процедуре, која није уопште компликована.


Дакле, држава Србија не може да пребацује буџетска средства на рачуне који су руком исписани, или на приватне рачуне лекара. А у овом случају реч је о томе.


Такође, нисмо у могућности да новцем грађана Србије плаћамо оне здравствене услуге које се, истог квалитета или чак и боље, могу добити у Србији, у нашим здравственим установама.


А нарочито нисмо у могућности да плаћамо едукације у иностранству и смештај у скупим хотелима родитељима током тих едукација, кад се исте такве едукације могу добити и на нашим дечијим клиникама, на пример у Тиршовој.


И то треба да знају сви грађани Србије, а родитељи малог Гаврила знају врло добро, јер им је јасно и недвосмислено речено.


Ми нећемо изаћи из оквира Закона упркос свим притисцима и медијским спиновима. А новац за лечење малог Гаврила је обезбеђен, и нити једног тренутка није споран, као ни искрена нада свих за успехом у лечењу малог Гаврила.



Министар здравља
др Златибор Лончар